APLEC DE SANT ANIOL 15 DE MAIG DE 2016

16/05/2016 joan Articles

Aplec de Sant Aniol d’Aguja 2016

Amb un mes de maig ben plujós arribàvem al final del temps Pasqual i amb ell el diumenge de Pentacosta (Pasqua Granada). Tal com marca la tradició és precisament en aquest diumenge de la 2ona Pasqua quan celebrem l’històric Aplec de Sant Aniol d’Aguja, altrament dit aplec dels Francesos. Com ja molts sabeu, és un Aplec on la gent de la Catalunya Nord té una gran estima i participació des de temps remots. A l’Aplec no podem deixar de recordar la famosa novel•la “La Punyalada” del il•lustre Olotí Marian Vayreda en la qual el descriu, amb tot detall.

3
Tot feia pensar, al llarg de la setmana, que tindríem una diada d’Aplec ben remullada fet pel qual la participació ha minvat una miqueta respecte anys anteriors. Tot i així, al voltant d’unes 400 persones, com si els temps no haguessin passat, formant escamots de totes les edats i procedències anaven arribant a la vall d’Aguja.

Seguint la programació, a les 10 del matí va tenir lloc la trobada al collet de Clarioles on vinguts de banda i banda de la ratlla administrativa que separa legalment els Catalans d’aquí i d’allà vam retrobar i després d’unes emotives encaixades de mans es va fer una cantada.

Tot seguit, encapçalat per la imatge del Sant Patró, es va baixar amb pelegrinatge tot cantant. Arribats a l’ermita repic de la campana Coralí i a l’interior, Celebració de la Paraula finalitzant amb el popular besamants i cant dels goigs. El so de les gralles, acompanyà els assistents fins al Prat de la Font on va tenir lloc la resta de les activitats programades.

Tothom visitava l’estat actual de les obres del futur refugi a la vella rectoria les quals eren de gran elogi i satisfacció. Un somni fet quasi bé realitat del qual ja queda pel passat aquell vell edifici ruïnós i ple de perill imminent de perdre part de la història d’una vall i d’una gent. Amb la nostàlgia de veure salvada aquesta part del passat i aprofitant l’encant del moment, del lloc i de la gran diada festiva, es va seguir amb els tradicionals encantaments de Tortells, gentilesa de la fleca Padrés de Banyoles; l’elecció de l’hereu i la pubilla de l’aplec d’enguany, càrrecs que han recaigut a Jordi Aiguaviva “en Puig” de Montagut i a Laura Sánchez de St. Llorenç de Cerdans. La presència d’autoritats va ser representada per part del costat de la Catalunya Nord: la tinent alcalde de Sant Llorenç, Agnès Barbier i l’alcalde d’Amélie les Bains, Alexandre Reynal . Que també és conseller departamental i Vice President del “Canton Canigó”. Van ser els encarregats d’entregar les bandes acreditatives als càrrecs d’hereu i pubilla de la diada.

Tot seguit ballada d’una airosa sardana i sorteigs de varis quadres (majoritàriament de l’artista Osonenca Mª Dolors Bagué), d’un lot gentilesa del restaurant el Capitell de Banyoles i un dinar per a dues persones gentilesa del restaurant Ca l’Arpa, també de Banyoles. Igualment, es va sortejar un obsequi d’entre els assistents, que com ja ve essent tradició, donen color a l’aplec vestint com a mínim una peça de l’època de la Punyalada. Un detall que dóna vida i sentit a l’arrel de la festivitat. Durant tot el dia, a més de poder visitar l’estat de les obres també es va poder gaudir de la paradeta de l’associació organitzadora “Amics de Sant Aniol d’Aguja” .

17
L’habitual arrossada popular va fer omplir la panxa aquí així ho desitjà. Altres van preferir portar-se’l de casa. Sigui com sigui, feia goig veure les rotllanes de gent fent el mossec i agafant forces per la xerinola que es presentava acte seguit. La Banda del Ganxet va posar alegria musical on alguns esporàdics (o potser més aviat uns habituals)s’afegiren a portar les tradicionals tonades de l’aplec. A mitja tarda, amb el goig que la pluja havia respectat la diada, es posava punt i final de l’Aplec amb el tradicional Cant dels Adéus. Gràcies a tothom qui l’ha fet possible! Fins l’any que ve!

Amics de Sant Aniol d’Aguja

25

Comments are currently closed.