ESPECTACULAR, ÚNIC i MAI VIST; L’APLEC DE SANT ANIOL 2017

06/06/2017 joan Articles

Espectacular, únic i mai vist;  Aplec a Sant Aniol d’Aguja 2017

Acabats d’arribar de la nostra festa, agraïm el gran nombre d’assistents vinguts d’arreu, ” De llevant, fins a Ponent ” i que no deixen mai res per caminar, com ens recorda en ceràmica el rellotge que avui, també, inauguràvem.

Havia de ser una festa Gran, perquè commemorar el 60è aplec, interromput per les guerres, es valia preparatius, i la suma d’idees del col•lectiu tan ric i divers que formem ” Els Amics de Sant Aniol d’Aguja ” . Tan riques varen ser les aportacions per crear un bon programa, que uns i altres no teníem coneixement de totes les sorpreses.

Es va preparar un monòlit per a commemorar el punt de trobada amb els 6companys que any rere any arriben a peu a la festa provinents de la Catalunya Nord, de Sant Llorenç de Cerdans, al Collet de Clarioles.

També es va preparar la gran sorpresa de portar els gegants dels tres municipis que formem l’entitat dels 22amics, i així ha estat com la Coralí , de Montagut, en Martirià de Banyoles i l ‘ Ós de Sant LLorenç han enfilat dies abans, malgrat previsions de pluges a fer nit a la Vall.

28
Amb aquests convidats d’honor calia pensar en el públic assistent, i així és com vam preveure homenatjar a aquella generació que ha viscut l’aplec tots aquests anys, i a plantar la llavor del futur, convidant els més menuts de les famílies : els infants, vinguts i acompanyats pel monitors de la GECA, les famílies de Montagut i el seu centre Terra Aspra,i de Sant Llorenç, i els membres de la secció familiar del Centre Excursionista de Banyoles. Ens han alegrat l’era, el prat, la font, l’ermita amb la seva presència i jocs.

Tampoc ens podia faltar la celebració de l’ Eucaristia, i Fra Jordi Cervera ens va acceptar el convit, i en les seves paraules14 d’ avui ha homenatjat la Pentecosta tot valorant-la i comparant-la amb els nostres esforços d’helicòptering i treball conjunt que fem pel bé comú, com es fa en l’ església.

El programa habitual de cada any s’ha respectat al màxim amb el tradicional ” encantament de coques ” amb animació i veu del Sr Rafel Cuenca, l’elecció de l’hereu i pubilla, que enguany ha homenatjat en Félicien Tenas , hereu de Sant LLorenç, jove que des de menut assisteix a l’aplec amb la família, i la veterana Dolors Oliver de Banyoles, que col•labora amb campanyes de difusió del projecte.48

També hi ha hagut moment per a la inauguració, com us deia al començament del rellotge de Sol, creat i portat a terme pel ceramista Joan Constans, amb 17assessorament de l’expert Sr Clarà i gràcies als patrocinadors rellotges que hi han col•laborat, de Banyoles, Girona i Olot. I també s’ha inaugurat oficialment la versió moderna de la imatge de Sant Aniol, que llueix a la fornícula de la façana del refugi i és obra de l’ artista banyolí Jordi Bosch “ Barraca”.

El dinar ha consistit en la tradicional arrossada popular, i amb el Grup” la Criatura Verda,” sorteigs i també tradicionals sardanes i amb cant del adéus s’ha arrodonit la diada que havien començat els gegants i grallers i balladors de bastons i balls tradicionals de Sant Llorenç de Cerdans.66

Retornats del camí a punt d’ acabar d’ arribar a casa, és quan finalment el cel ha donat llibertat als núvols, i ha plogut com una bona benedicció final.

 

 

No podem , sinó acabar aquesta crònica amb l’agraïment a tothom per la seva assistència i per encoratjar-nos i ajudar-nos en mantenir aquesta tradiciócultural emblemàtica, i en les obres de rehabilitació del refugi per a excursionistes, la rehabilitació per un “refugi amb cos i ànima”

Visca Sant Aniol !

Amics de Sant Aniol d’Aguja
Diumenge 4 de juny de 2017

45

 

 

 

Comments are currently closed.