APLEC DE SANT ANIOL D’AGUJA. Diumenge 5 de maig de 2022

29/06/2022 joan Articles

L’Aplec de sant Aniol d’Aguja recupera la seva esplendor i plenitud.

Desprès que l’aplec de sant Aniol d’Aguja, com tantes altres activitats, s’hagués d’interrompre a l’any 2020 per culpa de la pandèmia i que l’any passat solament es mantingués l’esperit d’aplec amb una trobada íntima per tal de garantir les mesures de seguretat i prudència; enguany el tradicional i històric Aplec ha recuperat tota la seva plenitud, màgia i esplendor.
El passat diumenge 5 de maig, diumenge de Pentacosta, final del període pasqual el cor de l’Alta Garrotxa va tornar a viure una de les seves celebracions més emblemàtiques i carismàtiques. Riuades de gent d’ambdós costats de la postissa ratlla administrativa que separa uns territoris germans d’arrel catalana, es varen retrobar amb molta il·lusió al collet de Clarioles on any rere any hi ha l’inici. Després d’alguns animats cants d’amistat i patriotisme comença el pelegrinatge al capdavant del qual hi trobem un català o una catalana del nord amb la bella imatge que el presideix des del 1961. Al seu darrere les senyeres que acompanyen el reguitzell de participants procedents d’arreu fins arribar a l’ermita on la campana Coralí repicava alegrament per donar-los la benvinguda. Una campana que enguany celebrava el seu 60è aniversari fet que es va tenir ben present durant la cerimònia litúrgica.

Així mateix es posà èmfasi en la nova il·luminació de l’ermita i l’accent destacable fou la col·locació d’una antiga làpida en una banda del presbiteri recordant que “a pesar de tanta penansa” allà hi descansa Mn. Sellas qui durant més de trenta anys fou vicari d’aquell feréstec i solitari indret. També es va remarcar el fet interfronterer d’aquest aplec i la màgia que en ell si pot contemplar.


Tot seguit al so de les gralles varen acompanyar els assistents al bell mig del Prat de la Font i així poder seguir de prop els actes programats, on des de la porxada del refugi es feren els tradicionals encantaments de coques i del llibre “ Més històries de l’Alta Garrotxa”, obsequi del mateix autor Josep Vilar, amb dedicatòries especials per l’aplec. Mentre l’organització intentava vendre números pel sorteig, el so de la “Santa Espina”, conegudíssima i popular sardana refilava i una àmplia i joiosa rotllana omplia el Prat de la Font. Es va continuar amb el sorteigs abans esmentats que enguany consistien amb: un esmorzar al restaurant can Met , de Mieres i un dinar a l’hostal els Ossos de Batet de la Serra acompanyats d’uns quadres de l’artista osonenca Mª Dolors Bagué. Donem les gràcies a aquestes donacions que ens ajuden a donar vida a l’aplec. Així mateix, es va sortejar, entre els assistents a l’aplec amb alguna peça típica de la “Punyalada”, un lot gentilesa de l’agrobotiga Costabella, de Mata. Finalment, l’esperada elecció de l’hereu i la pubilla, títols que recaigueren als joves Pol Brugada i Maude Gruel els quals se’ls col·locà les bandes corresponents.
Mentre s’anaven portant a terme totes aquestes tradicionals activitats, en mig d’amistat i d’indret bucòlic, i oblidats d’aquesta fantasma línia fronterera imposada, com si es tractés d’un espai aïllat i totalment independent de la resta del món; una amplia cassola anava fent la xup xup i al voltants de les dues del migdia els plats d’arròs començaren a estendre’s a diferents punts dels paratges de l’entorn.


Als voltants de les tres, com sempre, l’hora dels adéus per acomiadar els companys de la Catalunya del nord que començaren a desfilar camí de les Canals amunt per retornar a casa. Tot seguit, en Manelic de Pera amb el seu acordió ens amenitzà un repertori musical posant així punt i final a una recuperada celebració màgica i històrica i tradicional al bell mig de l’Alta Garrotxa.
Durant el transcurs de l’aplec, tothom qui ha va desitjar va poder visitar, guiades i explicades per membres de l’associació d’Amics de Sant Aniol d’Aguja, l’estat actual de les obres a la vella rectoria per retornar-li aquella funció de refugi de muntanya per a excursionistes que des de fa una bona colla d’anys s’hi està treballant de manera constant acompanyades de la força del voluntariat. Tots els qui varen visitar aquestes obres quedaren meravellats de la gran feinada portada a terme i pogueren constatar els avenços que s’han realitzat malgrat la pandèmia. Tothom quedà esperançat de poder-ne fer ús als propers anys. Així ho esperem.
Gràcies a tots els que hi vàreu participar perquè amb la vostra presència la història continua deixant una vegada més, una pandèmia al darrere. Fins l’any ve!


Amics de Sant aniol d’Aguja, Aplec de 2022

Comments are currently closed.