APLEC DE SANT ANIOL D’AGUJA. Diumenge 9 de juny de 2019

22/07/2019 joan Articles

APLEC DE SANT ANIOL D’AGUJA
Diumenge 9 de juny de 2019

PROGRAMA DEFINITIU

Com si d’un joc es tractés, l’aplec s’ha jugat un any més . Els daus previs a la partida foren encàrrecs a molts i molts voluntaris als quals cal agrair aquest “ cos i ànima i esperit, d’ençà de la festa de la llum “ i amb paraules del Fra Cervera que així ho expressava . Just dos mesos després d’ aquesta festa il·luminada, el nostre dissenyador de cartells: en Joan Constans ens proposa el joc del ruc, cosí germà del tradicional joc de l’oca. I “de ruc a ruc, tiro perquè puc” i “ de ruc a ruquet , tots cap a l’aplec! “ El nostre diccionari de l’ Institut d’Estudis Catalans ens utilitza com exemple en la seva definició de l’aplec: “Avui s’escau l’aplec a l’ermitatge. L’aplec de Sant Aniol “

 
La festa d’ enguany va començar la vigília, després d’una jornada intensa de fer dissabte i passar tan escombres com desbrossadores, ja que una parella de nuvis hi festejaven el casament amb els amics, i la família ; amb bons àpats: dinar i sopar , xerinola , i ball col·lectiu . Per molts anys , Christian i Véronique !
El diumenge el programa era dens i intens.06-IMG_0526 A les 9:30 fèiem la trobada a l’ermita, molts participants vestits de l’ època de Marià Vayreda, per recordar aquell aplec de la Punyalada(1904) que tan bé retrata aquest pintor, escultor garrotxí. I a fe de Déu que va ser emotiu veure arribar al Collet de Clarioles la gernació de Sant Llorenç, Arles i altres llocs de la Catalunya d’enllà de les Canals. Salutacions, abraçades i petons i cants de benvinguda. Fra Jordi Cervera els acompanyà en el peregrinatge i va oficiar la missa un cop a baix.21-IMG_0573
Després de la missa, la cercavila i l’encantament de coques, seguida de l’elecció de la pubilla i l’hereu. El nostre president, instruït en política, va anunciar un decret llei que canviava el costum i tradició d’anys i panys de fer que la pubilla i l’hereu alternessin una part i l’altra de les antigues fronteres. Tan la Pubilla , com l’hereu enguany han estat de Sant Llorenç. I l’aplaudiment dels assistents fou unànime en enunciar que l’hereu i la pubilla van ser els nuvis que celebraven el seu casament en Christian i la Véronique!
Després van protagonitzar l’entrega de les coques encantades i els diversos premis dels sorteigs. Fins les 12 del migdia es venien els tiquets per l’ ARROSSADA POPULAR .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El cuiner en cap, en Marc, el va encertar ben bé. No és gens senzill cuinar un arròs per quasi 200 comensals. La fila que fèiem uns i altres per anar a omplir el nostre plat era d’admirar. Gràcies! Marc! En nom dels que ens el vam cruspir de bon grat!
El servei de bar oferia begudes ben fresques, vins, coques casolanes , cafès i Ricards a demanda dels clients assedegats perquè el dia ens va acompanyar.
Mentre això passava es podia fer la visita guiada a les obres que malgrat l’acceptació que tenen per a tothom resten encallades per alguna trava municipal i burocràtica que en una crònica tan festiva com aquesta, només anomenem d’esquitllentes, però cal que se sàpiga.
29-IMG_0604En Ramon Gual, cantautor de la Catalunya Nord ens va animar la festa des del matí fins més enllà del cant dels Adéus tradicional que ens fa viure aquest “cos i ànima” i esperit, que pregonem pel refugi. Fan molt de goig les imatges d’aquestes danses on hi ballen tan infants, com adults de totes les generacions.52-IMG_0673
Aquest és l’aplec que volíem i hem tingut, divertit , de germanor, i festiu per a tothom! Moltes gràcies per fer-lo possible i viure’l amb nosaltres!!!!

Amics de Sant Aniol d’ Aguja
20 de juny de 2019

Comments are currently closed.