PER UN REFUGI AMB COS I ÀNIMA

06/03/2014 comtech Articles

Aquest és l’eslògan que hem decidit per a donar a conèixer el nostre projecte. Una frase que ens ha semblat que representa molt bé els motius principals pels quals cal defensar la rehabilitació de la rectoria de Sant Aniol com a refugi per a excursionistes.

-COS: representa la part material. L’edifici que cal recuperar perquè és una infraestructura necessària. Si existeixen camps de joc i pavellons per a diferents esports, piscines, etc. Els excursionistes també han de tenir els camins i refugis.

1417776_10201540692416761_651889976_oLes raons:
– Per ser un punt cèntric d’excursions a la vall d’Aguja. Es poden trenar infinitat d’itineraris.
– Seria una seu per a excursionistes i naturalistes.
– Final o començament d’etapa del GR11. El llarg camí que travessa els Pirineus pel seu vessant sud.
– Podria ser un centre social per a l’educació infantil i juvenil on, per mitjà d’estades i camps de treball, es donaria a conèixer el medi, la muntanya i com ens hi hem de comportar.
– Pel fet de ser un refugi guardat, evitaria les agressions derivades del factor humà descontrolat. Hi hauria més control a la zona, més manteniment i seguretat. Els avisos d’emergències serien més efectius.
– Seria una millora pel turisme dels municipis circumdants.
– Ermita i rectoria són patrimoni arquitectònic, una imatge física, de postal, que no podem perdre. Conformen un conjunt històric.

-ÀNIMA: representa el patrimoni immaterial que amaguen les parets de l’immoble i els seu entorn. El sentit històric i social que té la vella rectoria. Punt que el distingeix d’un edifici qualsevol.

– Marià Vayreda parla de la rectoria en la seva novel·la “La Punyalada”, publicada el 1904. Situa tres capítols sencers a Sant Aniol, on descriu de manera detallada el tradicional Aplec.

013– Altres autors, com Josep Girona i Casagran, César August Torres, Ramon Sala i Narcís Puigdevall, Carles Bosch de la Trinxeria, Ramon Llongarriu, Joaquim Agustí…entre molts d’altres, inclouen la rectoria i l’entorn de Sant Aniol en la seva obra.

– Tampoc hem d’oblidar la història dels excursionistes banyolins que l’any 1956 ja van restaurar la rectoria com a refugi. Un servei que va estar 25 anys en funcionament. Milers d’excursionistes catalans en gaudiren i hi van fornir vivències i records. Una anècdota és que Ramallets (exjugador del Barcelona) hi va fer estades.

– En definitiva, el vell refugi porta l’empremta que hi ha deixat molta gent. Si es recupera, el record envers aquestes persones serà molt més viu. Una manera de recordar i alimentar les nostres arrels.rectoria i l’entorn de Sant Aniol en la seva obra.Situa tres capítols sencers a Sant Aniol, on descriu de manera detallada el tradicional Aplec.
– Tampoc hem d’oblidar la història dels excursionistes banyolins que l’any 1956 ja van restaurar la rectoria com a refugi. Un servei que va estar 25 anys en funcionament. Milers d’excursionistes catalans en gaudiren i hi van fornir vivències i records. Una anècdota és que Ramallets (exjugador del Barcelona) hi va fer estades.

– Durant el transcurs de l’any, és un punt habitual de trobada interfronterera. Els catalans del Principat i els de les diferents comarques de la Catalunya Nord tenen una cita important en el tradicional Aplec de Sant Aniol, també anomenat “l’Aplec dels Francesos”

_MG_3316

Comments are currently closed.