UN APLEC HISTÒRIC EL DEL 2014

09/06/2014 joan Articles

APLEC DE SANT ANIOL D’AGUJA 2014. UN APLEC HISTÒRIC

Visita del Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’honorable Sr. Santi Vila15
S’ha celebrat el passat diumenge dia 8 de juny. L’anunci dels últims dies ja feia preveure que enguany tindríem aplec sense mullar-nos i així ha estat. El sol, present ja de bon matí, ha escalfat l’ambient, les temperatures s’han enfilat. Un ambient d’aplec fantàstic i una germanor extraordinària. Enguany hi ha hagut dos ingredients ben especials: s’han pogut veure les obres del futur refugi iniciades i s’ha gaudit de la visita del Conseller Vila. Dos fets excepcionals. Mai a l’història un alt càrrec de la més alta governabilitat del nostre país havia fet acte de presència a l’aplec i això ha il·lusionat moltíssim a l’associació “d’Amics de Sant Aniol d’Aguja” que, com tots ja sabeu, és una entitat formada pel Centre Excursionista de Banyoles, l’associació Terra Aspra de Montagut i el Centre Excursionista “Peu Alegre” de Sant Llorenç de Cerdans.
La programació ha transcorregut tal i com estava prevista i anunciada. Concentració al collet de Clarioles per rebre els companys de la Catalunya Nord, encaixades de mans, cants i el so de les gralles de Montagut donaven per iniciat el tradicional aplec. Pelegrinatge fins a l’ermita, encapçalat per la imatge del Sant, entrada a l’ermita amb repic de la campana “Coralí” i tot seguit celebració de la Paraula. Enguany, recordant a Mn. Josep Riera (rector de Molló) que morí al passat mes d’abril als 82 anys i que durant els últims temps havia oficiat la Missa a l’aplec.
A la sortida de l’església, les gralleres de Montagut ens han acompanyat fins al Prat de la Font on s’han portat a terme els encantaments i sorteigs de diferents quadres i manualitats gentilesa d’artistes del Principat i de la Catalunya Nord. També ballada de sardanes per a tothom i el ball dels Esparracats representat pels companys i companyes de Sant Llorenç. Aquest ball, tradicional de la seva vila, també ha estat una agradable novetat.
33El president dels Amics de Sant Aniol, Quim Oliver “xari”,en nom de tota l’entitat organitzadora i també en nom del públic allà present, ha donat la benvinguda al Conseller Vila i li ha agraït la seva presència destacant que és molt important que s’hagi interessat “per un racó de món deixat de la mà de Déu” tal i com ho va deixar escrit Vayreda i que potser això voldrà dir que a partir d’ara no estarà tan abandonat de la mà de la Generalitat. En el mateix sentit s’han expressat la primera tinent d’alcaldia de sant Llorenç, Agnès Barbier que també ha afegit la il·lusió que els fa la reconstrucció del refugi a la gent de la seva vila. L’alcaldessa Mònica Boix de Montagut i Oix , municipi en el qual pertany la vall de sant Aniol d’Aguja, ha agraït la presència del Conseller a un dels indrets més bonics de Catalunya i ha elogiat la tasca voluntària dels Amics de Sant Aniol. Seguidament, el Santi Vila ha dirigit unes paraules tot explicant que de ben petit, als 6 o 7 anys, ja havia estat a Sant Aniol, així com en altres ocasions d’adolescència però que ara feia uns 20 anys que no hi havia estat. Ha destacat que en moments difícils com els d’ara, de crisi, els grans projectes es fan realitat amb la suma d’esforços i que els Amics de Sant Aniol i tots els seus col·laboradors estan donant una lliçó exemplar. Per això ha remarcat que cal que tothom aporti el seu gra de sorra. Així doncs, ha quedat clara l’esperança que la Generalitat se sumi a fer realitat el projecte del refugi aportant el seu granet. Després de les 38paraules del l’honorable Conseller, s’ha proclamat l’hereu i la pubilla de l’aplec 2014 i el mateix Conseller els ha fet entrega de les respectives bandes acreditatives així com la barretina a l’hereu i el ram a la pubilla, títols que han recaigut enguany a l’Albert Coromines i Carles de Banyoles i a la Justine Bonecase del poble de Maureillas, Catalunya Nord.
A continuació, dinar de germanor on alguns, en concret 200 persones, han gaudit de l’arrossada popular. Després de la migdiada, el grup “lo últim del raval” ens ha amenitzat la tarda amb cants i sons ben arrelats al territori així com l’improvisat cant d’alguns membres de l’organització. El grup d’esplai banyolí La Traça, vinculat al Centre Excursionista de Banyoles, ha portat a terme diferents jocs de cucanya fent gaudí d’allò més als petitons, que no eren pocs.
L’organització tenia muntada durant tot el dia una paradeta de material divers com samarretes, bragues de coll… així com un fantàstic servei de bar amb begudes ben fresques i cafè ben calentó a disposició de tothom. Els possibles beneficis aniran destinats a la rehabilitació de l’antiga rectoria per tal que esdevingui refugi per a excursionistes. Un projecte que tant el Conseller Vila com tots els presents han pogut veure molt ben explicat en els diferents cartells instal·lats en diversos espais de l’aplec.
Prèviament, i a l’inici del camí a peu, s’havien preparat molts de sacs de material que ha de servir per la segona fase de les obres. El pes era d’entre 5 i 8 kg i al final de la jornada han arribat a Sant Aniol uns 2000kg. Impressionant! Això ha estat possible gràcies a la gent voluntària que ha carregat un sac per anar a l’aplec. Es calcula que han passat per l’aplec unes 550 persones.IMG_4771
Al final, regust molt satisfactori de la jornada i amb la gran il·lusió que hagi esdevingut un aplec que passarà a la historia del nostre territori.
Gràcies a la bona disposició dels membres de l’entitat i de tots els participants, cada any l’aplec de sant Aniol esdevé miraculós. Aquest any fins i tot no va ploure ,cosa ben estranya per tal diada.
A l’espera de poder iniciar obres ben aviat i continuar així el projecte, us convidem ja a l’aplec de l’any que ve, per Pasqua Granada.
Moltes gràcies a tots i visca Sant Aniol!

Amics de Sant Aniol d’Aguja

Comments are currently closed.