Qui som?

Amics de Sant Aniol d’Aguja

La denominació AMICS DE SANT ANIOL D’AGUJA que en els últims anys ha agafat nom,  és la unió d’esforços d’un grup de voluntaris que pertanyen a tres entitats sense ànim de lucre i  legalment constituïdes: Grup Excursionista Peu Alegre, de Sant Llorenç de Cerdans ( Vallespir), Centre Excursionista de Banyoles (Pla de l’Estany) i l’Associació Cultural Terra Aspra, de Montagut (Garrotxa). Col·lectius  molt implicats per si sols a redós de l’Alta Garrotxa i en concret de la vall de Sant Aniol d’Aguja.

Des de principis del segle XXI, les tres entitats han sumat esforços per treballar de manera coordinada i conjunta per Sant Aniol, independentment de les seves respectives actuacions, que,en altres ocasions, participen o col·laboren amb altres entitats.

L’objectiu dels Amics de Sant Aniol d’Aguja és continuar vetllant per la zona i en concret la seva ermita i paratges adjacents, mantenir ben viu el seu aplec tradicional i restaurar l’antiga rectoria com a refugi per a excursionistes. També per aconseguir que Sant Aniol recuperi la dignitat i tranquil·litat d’anys enrere continuant essent un indret d’alt interès turístic i sense perdre la qualitat del patrimoni natural i arquitectònic. Un lloc ple d’història que ha de ser respectat i admirat. En general, que la vall, i en especial la seva església i l’antiga rectoria, sigui un lloc de repòs, d’aprenentatge, de reflexió, … ben viu i conservat.

En aquests últims anys, “Amics de Sant Aniol d’Aguja” han basat els seus esforços en la neteja general de l’ermita i entorn immediat, tant a efectes de deixalles com de vegetació i frenar el progressiu però constant deteriorament de l’edifici i realitzar petits arranjaments a la font, que hi ha a la zona,  i en el camí principal d’accés. Totes aquestes actuacions sempre dins les possibilitats, ja que cal ressaltar que sempre són fetes des del voluntariat i el lloc és lluny i inaccessible amb vehicle.

Al llarg dels temps, “Amics de Sant Aniol d’Aguja” ha comptat amb el suport i col·laboració de diferents entitats o estaments, com són l’Ajuntament  de Montagut i Oix, la Parròquia de Montagut, el Consorci de l’Alta Garrotxa (Ens que gestiona l’espai), els Caçadors de Begudà, els Amics de l’Alta Garrotxa, Diputació de Girona, entre altres.

Centre excursionista de Banyoles

Entitat constituïda oficialment l’any 1953. Actualment té més de 1000 socis.

Les seves idees principals són divulgar el món de l’excursionisme. Treballa per mitjà de l’esport i de la cultura per donar a conèixer tot el món de  la muntanya i de la natura. És per això que organitza constantment excursions, aplecs, escalades, cursets, recuperació i manteniment de camins. Durant els seus 58 anys d’història ha assolit cims de totes alçades i de molts indrets. No només de l’entorn locals sinó també d’altres comarques i províncies. Ha viatjat a altres països d’arreu del món on s’han coronat cims de 5000, 6000, 7000 i 8000 m.

L’any 2002  es va aconseguir el cim de Shisha –Pangma, de 8008 m, al Tibet.

També s’ha dedicat a la restauració de patrimoni arquitectònic, com ara ermites, ponts romànics, fonts…

Durant 34 anys va organitzar la Marxa dels 40 Kms. Una marxa popular que va arribar als 10.000 participants.

Dins de l’Entitat, a part de les seccions de Muntanya, també hi ha diferents Seccions de caire cultural: Secció de Fotografia, Secció de Filatèlia i Numismàtica. Des de fa 29 anys s’organitza l’Escola de Belles Arts amb cursos de ceràmica, dibuix, pintura, bonsai…

Ha publicat dos llibres i ha col·laborat en l’edició de diferents mapes topogràfics.

La relació del Centre Excursionista de Banyoles amb Sant Aniol ha estat sempre ben estreta. Al inicis de l’Entitat, l’any 1956, es va tenir la idea de recuperar l’antiga rectoria de Sant Aniol com a refugi excursionista i també de recuperar el vell pelegrinatge de la gent de Sant Llorenç de Cerdans pel dia de l’aplec. El 10 de juny de 1957 va fer realitat aquest objectiu. L’aplec encara és viu però el refugi es va haver de tancar l’any 1982 per culpa de bretolades i d’una manca d’entesa amb els nous propietaris de la vall.  Malgrat això el Centre Excursionista de Banyoles ha continuat amb el manteniment de l’aplec i de la conservació de la zona de Sant Aniol. A mitjans dels anys vuitanta del segle XX va dur a terme la restauració de l’ermita de Sant Aniol. Principalment de la teulada.

        

Oficialment i a partir del dia 20 de novembre de 2010, aquesta entitat forma part de l’Associació Amics de Sant Aniol d’Aguja. Grup d’entitats que vetllen per la conservació de Sant Aniol i el seu entorn.

Associació cultural Terra aspra, de Montagut

Terra Aspra és una associació cultural nascuda el 31 d’octubre de 1998 al municipi de Montagut i Oix, amb seu a Montagut, i que compta actualment amb 250 socis, entre els quals hi ha des dels més petits de mesos fins als més grans ja jubilats. El gruix més gran de socis està comprès entre els                                     quaranta i els seixanta anys

Els seus inicis es remunten anys enrere, quan els impulsors de l’associació eren una colla de nois i noies que s’havien associat creant un grup de joves: Associació de joves Xitxarel·lo (1984). En aquell moment els joves es van iniciar en el món de l’associacionisme, generant activitats per a tot el poble, unint esforços per a realitzar activitats d’àmbit municipal i col·laborant amb les festes dels diferents nuclis urbans, sobretot la festa major.

.     

Aquests joves van créixer, i darrere venia una nova generació de nois i noies amb ganes de formar part de l’associació i participar activament en el poble. Aquest fet, i de forma natural, va provocar que l’entitat s’obrís per anar deixant pas als més jovenets i els grans es plantegessin altres objectius.

Així és com va néixer TERRA ASPRA, essent en els inicis una continuïtat de la primera, però que amb l’experiència i la maduresa van anar agafant i representant diferents aspectes socials i culturals del municipi.

Els objectitus bàsics de l’entitat, que és sense ànim de lucre, engloba tota una sèrie d’activitats i actes que tenen en compte la difusió de la cultura catalana i el manteniment, defensa i recuperació del territori. Les característiques principals del programa d’activitats són:

– Ús de la llengua catalana en el projecte, la publicitat i el material imprès.

– Recuperar i mantenir tradicions populars: gegants, grallers, pessebre vivent,…

– Representar el poble a la comarca i província a través de la colla gegantera i grallers.

– Dinamitzar les festes dels veïnats i barris del municipi: Montagut, Oix, el barri del Cós i Fluvià, la Cometa,…

– Recuperar i mantenir camins, boscos, ermites i altres elements característics del patrimoni del municipi, i donar-los a conèixer a través de la realització de la marxa popular, camps de treball i excursions i/o sortides obertes a tothom.

– Recuperar i mantenir els aplecs de muntanya i participar de manera activa en els que es fan a les nombroses ermites del municipi i, en general, a l’Alta Garrotxa.

Grup excursionista peu alegre de Sant Llorenç de Cerdans

Aquesta entitat va ser constituïda el 23 de novembre 1988  per uns amics enamorats de la muntanya. L’Elie , l’Alain i la Lluïsa, al cim del Costabona, van desitjar  compartir el seu apassionament per l’excursionisme amb més gent. I més de 30 persones, a la reunió d’aquell dia, van constituir l’associació PEU ALEGRE .

 

Calia un local per a les reunions, l’ajuntament va cedir el pis de l’antiga estació del tren de Sant Llorenç i , amb l’ajut de tots els voluntaris de l’associació, va ser instal.lada la « Maison de la Montagne » , centre dels excursionistes llorençans.

La primera cursa del grup va ser el Comanegra i Maians  i el primer pic, l’Aneto.

         

Des d’aquells dies,van recórrer senders i pics dels Pirineus, del nord al sud, i de l’oest a l’est. Van participar a moltes manifestacions : 40 km de Banyoles, marxes de la Garrotxa, embardissades …Més lluny, trekking a Romania, Creta, Marroc i, per 3 membres de Peu Alegre, el Kilimanjaro.

L’associació té per objectiu la promoció de l’excursionisme, la descoberta de la naturalesa , la protecció del medi ambient, el turisme i els ocis. També la recuperació i la conservació dels camins antics.

Peu Alegre participa en la vida del poble, organitzant la « Randonnée pédestre » durant els dies de festa majora l’agost, exposició de fotos variades i sobretot vol mantenir l’Aplec de Sant Aniol, aplec dels Francesos per Pentecosta.

L’any 2010, amb el  Centre Excursionista de Banyoles, Terra Aspra de Montagut i el grup Excursionista Peu Alegre, va ser fundat una nova associació: Amics de Sant Aniol d’Aguja.

El 2011 comptabilitzem 130 socis a l’associació Peu Alegre i 60 socis a l’associació Amics de Sant Aniol d’Aguja.