Una trobada íntima i atípica, amb aires d’Aplec

05/06/2021 joan Articles

Després d’un any amb la maleïda pandèmia, la qual ens feu suspendre l’aplec del 2020, enguany, i donades les circumstàncies del moment on es començava a entreveure una mica de llum, i gràcies a que les estadístiques de contagis indicaven una certa millora i les autoritats permetien una major mobilitat i actuació social, des de l’associació d’Amics de Sant Aniol d’Aguja ens semblà important poder trobar un fil de continuïtat i fidelitat a la tradició per mantenir la flama viva. I, sobretot, conservar l’esperança de poder celebrar, a l’any 2022, un aplec en majúscules. Un aplec amb tots i cadascuns dels seus ingredients.
Per tot això exposat anteriorment, aquest any, sota les estrictes recomanacions i limitacions sanitàries portàrem a terme, el diumenge de Pentecosta o Pasqua Granada, una trobada d’amics i coneguts amb l’esperit de mantenir la flama de l’Aplec. Ens retrobàrem al collet de Clarioles per donar la benvinguda a una petita delegació de Catalans del Nord que, tot davallant per les Canals, arribaren en aquest punt tant característic i tradicional.

Allà, vam privar-nos d’abraçades i d’encaixades però amb moltes mirades de complicitat, alegria… i amb distàncies, mascaretes i molta prudència es refilaren alguns cants posant inici a la modesta celebració. Davallant el camí amb les senyeres onejant seguides de la imatge del Sant i ambientades pels cants de pelegrinatge, arribàrem a l’església on la campana “Coralí” repicava airosa i somrient. Davant del temple, ben airejats, un improvisat altar de campanya acollia els presents els quals seguint aquella vella tradició de pelegrinatge, celebràrem l’eucaristia dirigida per Fra Jordi Cervera, que en nom del rector, oficià amb il·lusió i emoció. Finalment, es cantaren els goigs en honor al màrtir sant Aniol.


Tot seguit, i sense cap de les activitats que ens té acostumats l’Aplec, alguns dels presents ja feren camí de retorn a casa, mentre que alguns altres es mantingueren una estoneta més pels paratges de l’entorn. Alguns aprofitaren per visitar de forma organitzada i amb grups bombolla i molt reduïts; les millores del refugi portades a terme en aquests temps de pandèmia. Repartits per diferents punts del paratge, els que encara restaven a l’indret, dinaren (cadascú del que s’havia dut).

Ja entrada la tarda, l’acostumat “Hora dels Adéus” tot i que enguany sense agafar-nos de les mans i amb la separació necessària, donava una sensació estranya en aquest esdeveniment tan popular.
La trobada festiva d’enguany, per les circumstàncies pandèmiques, esdevingué històrica i fortament emotiva pel fet de poder-nos trobar allà presents donant continuïtat a la tradició, malgrat fer-ho de forma reduïda, íntima i d’estructura tan atípica; malgrat tot això gaudírem d’aires APLEC i vam complir amb la tradició. Desitgem que el proper any, puguem celebrar un aplec tal com el coneixem. Un aplec pròpiament dit, fent-ne ressò a tort i a dret i amb la màxima esplendor i participació.
Tal com s’invoca en una estrofa dels goigs, que sant Aniol ens curi de tota malaltia i fins i tot el mal contagiós. Que aquest pelegrinatge d’enguany, serveixi també perquè el nostre sempre present sant Aniol intercedeixi per fer desaparèixer aquesta maleïda pandèmia, pesta… anomenada covid 19.
Amb aquesta esperança i desig, us desitgem salut i fins l’any que ve.

Amics de Sant Aniol d’Aguja
(23 de maig de 2021)

Comments are currently closed.