Festa del “Ja no hi plou” . 22 de novembre del 2015

Festa del “Ja no hi plou”
per celebrar la nova coberta del futur refugi de Sant Aniol d’Aguja

El diumenge 22 de novembre de 2015 es va dur a terme la inauguració de la nova teulada de l’històric i emblemàtic refugi de Sant Aniol d’Aguja, ubicat a l’antiga casa rectoral. Cal tenir en compte que des de l’any 2012 s’han pujat a peu més de 80 tones de materials necessaris fins el refugi, en petites dosis carregades a les motxilles dels nombrosos voluntaris que han col·laborat. I això ha suposat un gran suport popular i estalvi econòmic per a les fases d’obres executades fins ara i que han culminat amb l’assoliment de la teulada nova de 200metres quadrats.

Unes 115 persones no es van voler perdre aquesta jornada tan esperada. El fred es deixava sentir però l’agradable diada festiva donava un escalf d’alegria i germanor que esvaïa tots els mals. Amb un escenari dignament arranjat i preparat per a la ocasió, des de bon matí es van apropar a l’entorn del vell edifici desenes de persones, majoritàriament amics i amigues de Sant Aniol els quals al llarg d’aquests temps han dedicat gran esforç a que tot plegat vagi essent, cada vegada més, una realitat. També s’hi van aplegar persones que durant aquest període han aportat materials de construcció o bé han realitzat col·laboracions econòmiques i que van aprofitar per contemplar “in situ” les obres realitzades. Al mateix temps, ens van acompanyar diverses autoritats o representants de diferents entitats o ens. Entre altres, destacaríem l’honorable senyor Sant Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, el senyor Josep Puigvert, director de la Casa de Perpinyà de la Generalitat, El Sr. Lluís Bayona, representant de la Diputació de Girona i el Sr. Josep Blanch per part de l’Obra Social de “la Caixa”…. així com Mònica Boix, alcaldessa de Montagut i Oix, Agnès Barbier, tinent alcalde de St. Llorenç de Cerdans i Joan Fàbregas, alcalde d’Albanyà. Així mateix, Jordi Sargatal, popular ornitòleg i naturalista, col·laborador dels Amics de Sant Aniol, ens va fer costat amb la seva presència. L’empresa Germans Picart (qui ha realitzat l’obra) també hi va ser present amb els seus responsables i alguns dels seus treballadors, que dia rere dia feien l’aspre camí per realitzar la jornada laboral. El president dels Amics de Sant Aniol en Quim Oliver “xari” va encetar els actes oficials donant les gràcies als assistents i a tothom qui ha fet possible la nova teulada. Llavors va cedir la paraula a cadascuna de les autoritats esmentades. Totes van coincidir en elogiar la feina feta, cosa que encoratja als Amics de Sant Aniol a continuar en la mateixa línia. Maria Xarles, membre de l’associació amfitriona, va protagonitzar la lectura del “Manifest dels Amics de St. Aniol” que ve a ser una síntesi dels estatuts, i que va acabar amb un “Visca Sant Aniol” molt respost.

L’acte inaugural de la teulada va consistir amb el gest simbòlic de plegar paraigües en el sentit que “ja no hi plou” a l’interior del refugi. Seguidament el grup Niu va interpretar un repertori musical amb peces dels enyorats sonadors Pere Blanch de Beget i Fonso de Lliurona. S’ha de destacar la particularitat que, després d’algunes dècades, un contrabaix va tornar a sonar a Sant Aniol. El dinar de germanor, amb un centenar de comensals, va consistir en arròs, botifarra i pastís de “Sant Aniol”.  A la tarda, i ja com a traca final, un engrescat ball amb temes tradicionals del territori alt-garrotxí va portar una bona part dels assistents a treure’s el fred ballant al bell mig del Prat de la Font
L’alegria i la il·lusió van estar factors que relluïren durant tota la diada. La festa s’ha acabat… i torna l’hora de la feina. Cal continuar fent camí. Les obres no poden parar. Cal iniciar ben aviat més obres i així poder culminar amb la inauguració total del refugi el qual esdevindrà amb la seva posada en funcionament.

Agrair una vegada més a tots i cadascun dels que ho heu feu possible amb les vostres ajudes, ja siguin econòmiques, materials o de voluntariat.

Entre tots, voluntaris, administracions, mecenes…ben aviat aconseguirem tenir el “Refugi amb Cos i Ànima” en funcionament.

Amics de Sant Aniol d’Aguja