Aplec
Petit recull històric de l’Aplec de Sant Aniol d’Aguja
L’Aplec de Sant Aniol és un aplec de tradició centenària. La primera documentació, la trobem el 1733, però segur que és molt més antic. Hi ha qui diu que segurament ja se celebrava abans de la Pau del Pirineu (1659). Tràgic pacte per als catalans, ja que, administrativament, va significar la inclusió a França de la Catalunya Nord i la seva separació de la resta del territori català. És per això que el famós aplec es va anar guanyant el pseudònim de l’Aplec dels Francesos. Però aquell malaurat pacte no va impedir la germanor entre el catalans dels dos costats de la ratlla postissa. Aquesta germanor encara és viva. Llueix cada any per la diada de l’Aplec.
Possiblement l’arrel d’aquesta tradició, la trobaríem en una de les pestes que, en l’edat mitjana, va fer acte de presència per la comarca del Vallespir. La gent de Sant Llorenç de Cerdans, desesperats per la mortaldat que provocava un d’aquest mal gam, devien invocar protecció al Sant, tot prometent pelegrinatge a l’església de la veïna vall d’Aguja.
Marià Vayreda, en la seva novel•la “la Punyalada” (publicada a principi de segle XX) dedica tres dels seus primers capítols a la diada de l’Aplec dels Francesos, a Sant Aniol. Així l’anomena ell. Cal destacar el capítol primer en el qual retrata, amb tots els detalls, l’ambient tradicional. Tal i com devien ser els aplecs de Sant Aniol en l’antiguitat i durant moltíssims anys.
En el llarg pas dels segles trobem dues interrupcions serioses: la primera durant la Revolució Francesa i la segona per culpa de la Guerra Civil Espanyola. Aquesta última aturada va provocar un forat de 16 anys. De l’any 1937 fins el 1953. L’ermita fou novament consagrada l’octubre de 1952. Fou l’any següent quan es va reprendre l’Aplec a nivell local, i així es va mantenir tres anys més.
Podeu veure les fotos dels Aplecs dels anys 2011 al 2014 a la GALERIA
Podeu veure les fotos dels aplecs anteriors a : APLECS ANTERIORS