PERNILADA A OIX EN BENEFICI DE SANT ANIOL

11/04/2023 joan Articles

El passat diumenge 26 de març de 2023 va tenir lloc a Oix una activitat anomenada PERNILS PER A SANT ANIOL.
L’acta principal fou un dinar a base de pernil cuit i amb unes magnífiques amanides per acompanyar. Per postres: xuixos i galetes amb cafè i ratafia per remullar-ho!
Els pernils, total dos, es van començar a coure a les 7 del matí, a l’ast, i fins a les dues de migdia. Els experts en aquest tipus de cuina eren del poble d’Oix i van tenir la paciència de guardar i “amanyagar” durant tantes hores les dues cuixes de porc que voltaven lentament. A resguard de l’absis de l’església de Sant Llorenç. A l’exterior.
“ aquella broma que hi ha sobre Ferran us espatllarà l’entaulada” va dir algun vell del poble. I per això l’àpat es va fer a dins la Rectoria en comptes de fora a la Plaça que era com estava previst. Les més de setanta persones van gaudir de tan bell tiberi a dins de la magnífica sala gran del popular edifici. I en acabat fou en Manelic de Pera que amb el seu acordió i la seva guitarra va engrescar a altres participants a cantar i ballar.


La jornada però, va començar a les vuit del matí amb una excursió matinal cap al Castell de Mestrecà. Una quinzena d’excursionistes( els pernilistes guanyen per golejada) van sortir d’Oix i van enfilar cap a el Pairé i Sant Andreu de Mestrecà, on van esmorzar per reprendre amb més forces l’ascensió al Castell. Preciosa vista de Comanegra. Que un company va fer celebrar tocant els Segadors amb la gralla. Llavors es va baixar pel bac i cap a la Portella. Per aquests cims els boixos lluiten per sobreviure de la plaga de l’eruga però de moment no se’n surten. Des de la collada de Mestrecà es va tornar pels mateixos camins. En els transcurs de l’itinerari es va passar per tres fonts molt ben aparellades en l’antiguitat però a dia d’avui sense ni una gota d’aigua. La sequera és important. Malgrat això l’herba enverdeix i unes orquídies abelleres floreixen.
La petita caminada va concloure al mateix poble i els excursionistes es van tornar pernilistes perquè amb molta gana es van afegir al dinar dels pernils.
Els beneficis de la jornada seran destinats a la recuperació del Refugi. Per això els Amics de Sant Aniol volem agrair a tothom qui hi va participar i especialment a la gent d’Ovoxo, del poble d’Oix. A part dels beneficis obtinguts valorem més encara aquesta germanor entre entitats que treballen des del voluntariat. MOLTES GRÀCIES!!!
Una activitat semblant es va celebrar el 2015 a Montagut. Amb les mateixes entitats organitzadores i amb les mateixes finalitats. Una mostra de suport constant i ferm.
Ovoxo i Amics de Sant Aniol ens emplacem a continuar amb aquesta relació profitosa i a continuar treballant per la millora del patrimoni que tan ens estimem.
AMICS DE SANT ANIOL D’AGUJA
Març de 2023

Comments are currently closed.